چالش تولید فیلمهای پلیمری محلول در آب سرد جهت استفاده در پوشش قرص ماشین ظرفشویی
امروزه قرصهای ماشین ظرفشویی جهت شست و شوی ظروف، کاربردی بیش از پیش داشته و مصرف آن روز به روز در حال افزایش است. به منظور نگهداری مواد شوینده به صورت قرص از روکشهای پلیمری محلول در آب استفاده میشود. یکی از پلیمرهای پرکاربرد بعنوان روکش این قرصها، پلی وینیل الکل است که در این مورد خاص، میبایست قابلیت انحلال در آب در دمای 5 را داشته باشد تا مواد درون آن آزاد شده و بتوانند در آب حل شوند. پلی وینیل الکل، پودری سفید رنگ، شفاف، بیبو و بیمزه است که کاربرد گستردهای در صنایع مختلف داشته و بعنوان یک پلیمر سنتزی با خاصیت عالی برای تشکیل فیلم، امولسیفایر و با خواص چسبندگی برجسته شناخته میشود. هدف این چالش، بومیسازی و تولید داخلی روکش قرصهای ماشین ظرفشویی است که میتواند از جنس PVA یا هر نوع پلیمر دیگری دارای خواص مورد نظر و مذکور باشد.
امروزه، سالانه صدها میلیون تن پلیمر مصنوعی تولید شده و به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. ویژگیهای کاربردی پلیمرها به ساختار زنجیره مولکولی بلند آنها یا به عبارتی به اندازه درشتمولکولهای موجود در پلیمر بستگی دارد. ویژگی بارز پلیمر که آن را از دیگر مولکولهای کوچک متمایز میکند، جرم مولکولی آن (گرم بر مول یا کیلوگرم بر مول) است. در پلیمرها بر خلاف سایر مولکولهای کوچک، محاسبه جرم مولکولی دقیق امکان پذیر نمیباشد. پلیمرها از مهمترین محصولات پایه نفتی هستند و تمرکز رشد صنعت نفت بر این ترکیبات و مشتقات آن بنا شده است. یکی از دستههای مهم پلیمرها پلیوینیل الکلها هستند که از پایه اتیلن ساخته میشوند و قابلیت انحلال در آب دارند.
یکی از پلیمرهای پرکاربرد در صنایع، پلی وینیل الکل میباشد که در این مورد خاص، برای پوشش قرصهای ماشین لباسشویی و ظرفشویی مورد استفاده قرار میگیرد و میبایست قابلیت انحلال در آب در دمای ۵ درجه سانتی گراد را داشته باشد. شرکتی که این فیلمهای محلول در آب را به منظور استفاده بعنوان پوشش قرص تولید میکند، مونوسول نام دارد که سالانه حدود ۲۵۰ میلیون دلار از این محصول را به فروش رسانده و حدود ۹۰ درصد بازار را شامل میشود.
درواقع گلوگاه اصلی در این چالش در دو مرحله و بهصورت زیر است:
۱- تهیه و سنتز پلی وینیل الکل یا مشتقات آن
۲- تهیه نمونه فیلم محلول در آب سرد حدود ۵ درجه سانتی گراد
درصورت تولید فیلم پلی وینیل الکل و با توجه به عدم وجود نمونه داخلی ماده اولیه و وارداتی بودن آن، تمرکز چالش بر روی تولید فیلم پلی وینیل الکلی از پودر وارداتی آن است که فیلم نهایی میبایست شرایط انحلال در دمای ۵ درجه سانتی گراد و همچسبی و مقاومت در برابر تنشهای وارده بین ۳۰ الی ۵۰ مگاپاسکال را احراز کند.
به جز تولید پلی وینیل الکل میتوان عنوان چالش را به “ساخت و سنتز پلیمرهای محلول در آب در دمای 5 درجه سانتی گراد الی 20 درجه سانتی گراد با ویژگیهالی خمشی و کششی مناسب برای نگهداری محلول غلیظ شستشو” یا ” ساخت فیلمهای مقاوم با قابلیت انحلال در آب 5 درجه سانتی گراد ” سوق داد و تنها به پلی وینیل الکل محدود نکرد. پارامترهای مدنظر را نیز میتوان از شرکت Hi-Selon ژاپن استخراج کرد:
نوع پلیمر | ضخامت | دمای انحلال کامل | تنش کششی | کرنش |
نوع C | ۱۷-۶۰ | ۲-۵ | ۲۶-۳۰ | ۱۷۰-۳۸۰ |
نوع S | ۲۰-۸۰ | ۲-۵ | ۳۲-۵۱ | ۱۷۰-۳۸۰ |
همچنین در صورت امکان پیشنهاد میشود که برای تولید محصول، از مواد بومی و ظرفیتهای موجود در کشور استفاده شود، به نحوی که حداقل میزان وابستگی به واردات را داشته باشد. همچنین امکان تولید انبوه این محصول در داخل کشور امکانپذیر باشد.
- نمونه فیلم پلیمری تولید شده حتما در دمای ۵ درجه سانتی گراد محلول باشد.
- گزارش و آنالیزهای ارائه شده میبایست از مراجع معتبر و بر اساس استانداردهای مورد قبول بدست آمده باشد.
- تفسیر و شرح نتایج بر اساس اصول علمی و برپایه مستندات انجام شده باشد.
در صورت نیاز و تشخیص، تمامی مراحل انجام کار قابل بازدید و ارزیابی باشد
- روشهای پرهزینه با تجهیزات غیرقابل دسترس در ایران.
- پوششی که با پودر محبوس شده در خود واکنش داده و یا تداخل در عملکرد آن ایجاد کند.
- غیرقابل انحلال بودن در آب در دمای ۵ درجه سانتی گراد.
1. ثبت نام در سایت و ارسال طرح
2. ارزیابی طرحها و داوری مرحله اول
3. ساخت نمونه اولیه و تکمیل مستندات
4. داوری نهایی و اعلام طرح برتر
حمایت و جوایز
حمایت ها
- تضمین بازار پس از تجاریسازی محصول
- ۳ میلیارد ریال حمایت جهت توسعه محصول
جوایز نقدی
- ۱۵۰ میلیون ریال جایزه نقدی برای تیم اول
- ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی برای تیم دوم
- ۱۶۰ میلیون ریال گرنت آزمایشگاهی و تولید نمونه محصول