«عینک آزمایشگاهی خود را بردارید و به دانشمندان کمک کنید تا اهداف توسعهی پایدار سازمان ملل را با استفاده از فناوری نانو برطرف کنند»: این عنوان چالشی است که مثلث تحقیقاتی شبکه فناوری نانو (RTNN) برای دانشآموزان برگزار کرد.
فناوري نانو را منشاء تحولات فناورانه و انقلاب صنعتي آينده ميدانند و بسياري از كشورها اقدام به توانمندسازي خود در رويارويي با اين فناوري نموده اند. فناوري نانو در دهه ی 1980 ميلادي به طور تدريجي وارد صنعت شد و تا اين زمان حجم بالايي از بودجه هاي تحقيقاتي را به خود اختصاص داده است. اين فناوري در مراحل اوليه ی رشد خود است و انجام پيشبيني هاي دقيق در خصوص روند توسعه و ابعاد آن امكانپذير نيست، ولي نمي توان نسبت به تحولات ناشي از آن در سطح جهان بي توجه بود.
کشورهای توسعه یافته به ضرورت نقش جوانان در گسترش این فناوری پی برده اند و با روشه ای مختلف سعی بر وارد کردن آنان به این حوزه دارند. برگزاری چالش های نوآوری نانو یکی از این روش هاست.
مثلث تحقیقاتی شبکه فناوری نانو (RTNN مخفف عبارت Research Triangle Nanotechnology Network) یک مرکز نوآوری برای تحقیق، کشف، آموزش، تجاری سازی و توسعه ی نیروی کار فناوری نانو است. این مرکز اخیراً یک چالش در زمینه ی نوآوری نانو برای دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان ایالت کارولینای شمالی ایالات متحده آمریکا انجام داد و برندگان آن را نیز اعلام کرد.
در این چالش از شرکت کنندگان خواسته شد ایده ی خود را که ممکن است راه حل عالی بعدی برای تأمین آب تمیز، داروهای بهتر، صرفه جویی در مصرف انرژی خورشیدی در سراسر جهان و … باشد، را برای این مرکز ارسال کنند.
شرکت کنندگان از مدارس مختلف ایالت کارولینای شمالی باید به کمک معلمانشان برای ارائه ی ایده ی خود با هدف استفاده از فناوری نانو برای دستیابی به یکی از اهداف توسعه ی پایدار، یک ارائه ی چند دقیقه ای در قالب یک ویدئو تهیه و ارسال می کردند.
داوری در دو سطح صورت گرفت: ابتدا مدارس پروژه ها را داوری و یک تیم برنده را برای رقابت در سطح ایالت انتخاب کردند. در مسابقات سطح ایالتی، دانشمندان و مربیان علوم از مثلث تحقیقاتی شبکه فناوری نانو (RTNN) داوری را برعهده گرفتند و از میان تیم های شرکت کننده 3 تیم برنده در مقاطع راهنمایی و دبیرستان را برگزیدند.
ارائه ها با این معیارها قضاوت شدند: کاربرد مطالب علمی، خلاقیت و نوآوری، کیفیت ارائه. پس از داوری برندگان چالش اعلام گردیدند. بیوستیل، نوآوری در کاشت مغز ساختگی و فیلتر آب عناوین مقام آور در مقطع دبیرستان؛ و فناوری نانو پرواز می کند، درختان مکانیکی و اشعه های نانو UV 500 عنوان طرح های مقام آور در مقطع راهنمایی هستند و جوایز تیم ها نیز عبارتند از: رتبه ی اول 100 دلار، رتبه ی دوم 50 دلار و رتبه ی سوم 25 دلار.
منبع خبر: https://www.rtnn.ncsu.edu